Tervetuloa Foto-Forman Blogiin!

Tulemme tulevaisuudessa käsittelemään blogissamme kaikkia valokuvaukseen ja kameroihin liittyviä asioita.
Kerromme tuoteuutuuksista sekä niiden unboksauksista ja ensituntumista myös videoiden kera.
Lisäksi pyrimme julkaisemaan artikkeja itse valokuvauksesta kuten esimerkiksi tähtitaivaan tai revontulien kuvaus.
Tulemme saamaan myös "vierailevia tähtiä " blogiimme. He tulevat julkaisemaan omia valokuvaamiseen liittyviä artikkeleitaan kuukausittain.
Joten kannattaa pysyä "kuulolla".
Avaamme ensimmäisen blogi-artikkelin Tero Hintsan kuvakulmilla.com käyttäjäkokemuksilla uudesta Olympus 300mm PRO-objektiivista:

 

Kuvakulmilla testasi Olympus M.ZUIKO digital ed 300 mm 1:4 PRO -objektiivin. Kuvasin objektiivilla lintuja vesistöjen äärellä, ohi kiitäviä ralliautoja hiekkatien reunalla sekä katuradalla, vauhdikasta futista katsomosta stadionilla, Torisevan rotkojärveä, Merenkurkun saariston luontoa sekä muutamia henkilökuvia.

Pyrin testin aikana selvittämään onko Olympuksen 300 millinen niin vakuuttava ja kaikkea sitä mitä valmistaja lupaa: Tiiviisiin kuoriin pakattua huippulasia. Viimeisintä tekniikkaa. Erinomainen yhteensopivuus uuden Olympus OM-D E-M1 Mark II –kameran kanssa.

Pitkälle

Teleobjektiivit ovat perinteisesti olleet kalliita, isoja ja painavia. Tuhdit ominaisuudet ovat mahdollistaneet pitkän kuvausmatkan. Elektroniikka on kehittynyt viime vuosina huikeaa vauhtia. Teleobjektiiveja ei ole kuitenkaan pystytty korvaamaan digitekniikalla. Esimerkiksi Nokia nosti monsterikamerapuhelimeksi nimetyssä 1020-mallissa megapikseleiden määrän 41:een. Laitetta myytiin aikanaan settinä, joka toimitettiin pitkää objektiivia muistuttavassa paketissa.

Nokian tavoitteena oli saada aikaan kuvia, joista voi rajata pieniä alueita tai zoomata ilman pitkää objektiivia kuvanlaadun heikkenemättä. Kamera oli kuitenkin hidas. Liikkuvan kohteen kuvaaminen oli haastavaa. Nokiakaan ei onnistunut selättämään objektiivin lyhentämishaastetta.

Kaukaa kuvatakseen on yhä käytettävä linssiä, joka suurentaa kiikareiden tapaan kameran kennolle tallentuvaa kuvaa enemmän kuin lyhyempi objektiivi. Olympuksen objektiivi vastaa kaukokaipuuseen. 300 millin polttovälillä voi kuvata hyvin kaukaa, mutta kapealta kuva-alalta. Täyden kennon (kinokoon) kameroissa tarvittaisiin peräti 600 millin objektiivi vastaavan polttovälin saavuttamiseksi. Näihin verrattuna Olympus on helppo napata mukaan.

Kuvasin Veikkausliigaa SJK – KUPS ottelussa. Istuin sivukatsomossa puolivälistä toisen maalin suuntaan. Hämmästyksekseni lähempi maali oli jopa liian lähellä. Koko maalia ei saanut sopimaan kuvaan. Totuttelun jälkeen totesin futiksen kuvaamisen todella mielenkiintoiseksi. 300 millisellä pystyy vangitsemaan pelaajien ilmeitä, joita ei näe paljaalla silmällä. Futiksesta saa lähikuvia mistä päin tahansa Seinäjoen stadionia omalta paikaltaan liikkumatta.



Nopeasti

Testasin Olympuksen 300 millistä OM-D E-M1 Mark II –kameralla. Sen huippuunsaviritetty tarkennusjärjestelmä yhdessä pitkän putken kanssa on kaikkien nopeasti liikkuvaa kohdetta kuvaavien unelmayhdistelmä. Toistaiseksi en ole löytänyt linssille liian vauhdikasta kohdetta. Jyväskylän Neste-rallissa kuvasin sekä tienpinnan tasolta että nosturista.


Tarkasti

Lintujen kuvaus ei ole aikaisemmin kuulunut kuvausrepertuaariini. Ripeä 300-millinen muutti tapani nähdä linnut. Ne tulivat lähemmäs ja yksityiskohtaisiksi.

Jalkapallomatsissa käytin automaattitarkennusta. Mark II:n tarkennus toimi pommin varmasti yksiin linssin kanssa. Kaikki kuvat tarkentuivat pelaajiin, ei taustaan tai muualle.

Olympuksen kameranrungon erinomainen vakaaja toimii yhdessä objektiivin oman vakaajan kanssa. Tuplavakautus mahdollistaa tarkat kuvat käsivaralta. Kahden vakaajaan yhteistyö tuotti teräviä kuvia jopa liikkuvasta moottoriveneestä merellä. Seinäjoen Vauhtiajoissa kuvasin ilmapatjan päältä Legends-autojen A-finaalia. Kuvista tuli erinomaisia ja videostakin objektiivin millimäärään nähden ihmeen hyvä kuvaajan epävakaasta alustasta huolimatta.



Olympuksen Youtube-kanavalta löytyy mielenkiintoinen video 5-Axis Sync IS -vakausjärjestelmästä.

Onko se hintansa väärti?

Kolmisatasen Olympuksen jokainen milli on laadukas. Objektiivi tekee minkä lupaa. Se on kallis, mutta myös yksi parhaista mikrojärkkäreiden linsseistä. Objektiivia on myyty pari vuotta. Linssi näyttäisi pitävän hintansa käytettynä kohtuullisen hyvin. Käytettyjä myydään noin parilla tuhannella eurolla. Uudesta joutuu pulittamaan lähes 2700 euroa.

Objektiivi on jämäkkä ja helppokäyttöinen. Vaihto manuaalista automaattitarkennukseen onnistuu silmänräpäyksessä. Kiinteä vastavalosuoja on kätevä ja mahdoton unohtaa kotiin.

Olen itse otettu objektiivin kuvanlaadusta. Mikrojärkkärilläkin voi nyt kuvata nopeaa liikettä kaukaa. Tuplavakautus tuo nautintoa kuvaamiseen. Jalkapalloa ja kilpa-autoja kuvatessa päästelin käsivaralta menemään. Jälki on poikkeuksetta tarkkaa.

Hankin oman objektiivini Foto-Formasta. Kävimme viimeisinä kesälomapäivinä perheeni kanssa Seinäjoen keskustassa. Vaimo ja tyttö menivät kirppikselle. Lompsin pojan kanssa kameraliikkeeseen. Ajattelin käyväni katsomassa myyntiin tullutta käytettyä linssiä. Toisin kävi. Jämäkkä Olympus tarttui mukaan ja on jatkossa aina matkassa kuvausreissuilla. Minulle kolmisatasesta tuli ”game changer –linssi” ainakin lintukuvauksessa. Aiemmin en jaksanut kiinnostua linnuista mutta nyt yllätän itseni suunnittelemasta lintukuvausreissuja tämän tästä.