Monipuolinen pikakamera -Testissä Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic

The Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic -pikakamera kehittää 8,6x5,4 cm kokoisen kuvan heti laukaisimen painamisen jälkeen.

Retrotyylisten kuorien sisälle kätkeytyy useimpia muita pikakameroita enemmän ominaisuuksia.

 

Tero Hintsa hankki Fujifilm Instax Minin joulukuun alussa. Hän on kuvannut Instaxilla juhlallisuuksia, hautajaisia, joulun viettoa ja arkisia puuhia lasten kanssa.

Tässä mietteitä, kokemuksia ja kuvia testin varrelta.

Miten nuo kuvat voivat olla jo tässä?

Suomen 100-vuotistaivalta kunnioitettiin Seinäjoella useilla juhlatilaisuuksilla. Törnävän hautausmaalla laskettiin seppele jokaiselle sankarihaudalle. Seppeleitä oli laskemassa myös muutamia tuttuja. Sain napattua heistä kuvat. Ojensin otokset tuttaville heti tilaisuuden jälkeen. Kiitosten lisäksi minulle esitettiin hämmentynyt kysymys: Miten nuo kuvat voivat olla jo tässä?

Seppeleiden laskua juhlistettiin lippuvartiolla. Odotin seppeleidenlaskupaikalta lähtevää lippuvartiota. Kuvauspaikka oli hyvä. Lipunkantajat kävelisivät suoraan minua kohti ja kääntyisivät sitten kohdallani vasemmalle. Seremoniat loppuivat. Tiesin H-hetken koittavan pian. Kamera päälle ja odottamaan. Suomenlipun kantaja ja kaksi lippuvahtia lähtivät johdattamaan arvokasta kulkuetta suoraan minua päin. Seurasin tilannetta etsimestä. Painoin laukaisinta. Liian aikaisin. 

Suomen lippu loittoni jo kaukana vasemmalla kun ensimmäinen kuva oli tulostunut. Ei siis toista kuvaa. Pääkamerani Olympus OM-D E-M1 Mark II kuvaa 60 ruutua sekunnissa. Fujifilmillä yhden kuvan ottamiseen kuluu useita sekunteja. Liikkuvan kohteen pysäyttäminen onnistuneesti kuvaan edellyttää ennakkosuunnittelua ja malttia. Juuri tässä on osa Instaxin hohtoa. Instaxilla kuvita ”ei tykitä lonkalta”. 

Lapset innoissaan hetikuvista

Lapset ovat olleet todella innoissaan Fujista. Kuvaaminen on jännittävä tapahtuma. Vielä jännittävämpää on odottaa kuvan kehittymistä omien silmien edessä. 5-vuotias tyttömme on asetellut jokaisen hänestä otetun kuvan lipaston päälle huoneeseensa. 


Kuvasin poikani kanssa hautajaisissa. Poikani kuvasi Instaxilla. Itse kuvasin Olympuksella. Muutamissa kuvissa ollut serkusten porukka oli edellisen kerran ikuistettu yhdessä 50-luvulla. Puolen vuosisadan kuvaustauon jälkeen serkukset poseerasivat yhdessä kameralle. Hetki oli ikimuistoinen.

Poikani ojensi heti kuvaushetken jälkeen kuvat serkuksille. Tässä Instax on parhaimmillaan. Kuvaushetken tunnelma ikään kuin liimautui mukaan kuviin.

Erinomainen kamera fiilistelyyn ja vaihtelua kuvaajalle

The Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic on erinomainen kamera tunnelmakuviin. Se sopisi erinomaisesti pariskunnan viikonloppulomalle, joulunviettoon sukulaisten kanssa, lasten synttäreille tai häihin. Juhlissa kameran voisi antaa vieraille ja pyytää kuvaamaan itseään tai toisiaan. Näin saisi varmasti ventovieraidenkin kesken keskustelun käyntiin. Myös tuunaajat ja käsityödiggarit löytävät varmasti Instaxille valtavasti käyttötarkoituksia.


Saamani kuvaustuntuman perusteella otan ehdottomasti Instaxin Olympusten kaveriksi. Kuvanlaadultaan se ei korvaa digijärkkäriä, mutta tuo sen rinnalle uusia kuvausmahdollisuuksia. 


Kuvaaminen Instaxilla on hauskaa. Ensimmäiset päivät instaxin kanssa herättivät intohimon pikavalokuvaukseen. Haluan oppia valottamaan paremmin ja päästä testamaan monipuolisemmin kameran ominaisuuksia. Tarvitaan lisää filmiä!